2019-04-15 09:49:43

Gimnazijalci u Amsterdamu

Trideset gimnazijalaca, učenika prvih razreda bilo je na razmjeni u Amsterdamu od 28. ožujka do 3. travnja. U pratnji profesorica Martine Mavrek, Darinke Pintarić i Marte Horvat gimnazijalci su u četvrtak, 28. ožujka krenuli na 17 sati dugu vožnju do dalekog Amsterdama. 

Stigli su u petak, 29. ožujka u 11 sati i upoznali su se sa svojim domaćinima Nizozemcima. Nakon upoznavanja, nekoliko kratkih govora profesora i ravnatelja učenici su ručali i krenuli na razgledavanje sjevernog djela Amsterdama sa svojim Nizozemskim kolegama. Učenici su popodnevne sate proveli opušteno se družeći. U večernjim satima u školi se održao pizza party nakon kojega su učenike pokupile obitelji kod kojih su odsjedali.  U subotu, 30. ožujka posjetili su Zaanse Schans, muzej na otvorenom, gdje su mogli vidjeti vjetrenjače, kako se izrađuje sir i još mnogo drugih zanimljivih stvari. Nakon vjetrenjača krenuli su na plažu kod Castricuma gdje su se mnogi fotografirali, a neki unatoč hladnoj vodi i okupali. Nakon plaže krenuli su do ribarskog gradića Volendam koji su razgledali i prošetali se uz morsku obalu.

Nedjelju, 31. ožujak gimnazijalci su proveli s obiteljima kod kojih su odsjedali. To je mnogim učenicima bio najdraži dan jer su se bolje upoznali i povezali sa svojim domaćinima i njihovim obiteljima. U ponedjeljak, 1. travnja svi zajedno su krenuli na razgledavanje poldera sjeverno od Amsterdama na biciklima i usput posjetili Ransdorp, gdje su se popeli na crkveni toranj, mostove Durgerdam, Schellingwoude i Oostveer. Nakon vožnje biciklima i kratkog slobodnog vremena s Nizozemcima učenici su javnim prijevozom krenuli prema centru Amsterdama gdje su se vozili brodom po kanalima i usput čuli još nekoliko zanimljivosti o gradu. Nakon vožnje brodom i slobodnih aktivnosti učenici su se vratili svojim domaćinima s kojima su proveli večer. U utorak, 2. travnja nizozemski učenici pohađali su redovnu nastavu dok su naši gimnazijalci razgledali Rijksmuseum. Popodne su se u školi održale aktivnosti vezane uz likovnu umjetnost, a navečer se u školi održala oproštajna zabava gdje su se učenici družili, pjevali plesali i zabavljali se. U srijedu, 3. travnja u jutarnjim satima gimnazijalci su krenuli na dug put kući, a svojim kućama vratili su se u četvrtak, 4.4. u ranim jutarnjim satima.   

Jan Kolman, 1.d


Gimnazija Čakovec