2018-12-16 22:19:01

David Košić na zaključnoj konferenciji projekta "Co:op" Hrvatskog državnog arhiva

U ponedjeljak i utorak, 26. i 27. studenoga, u Hrvatskomu državnom arhivu u Zagrebu održala se zaključna konferencija projekta "Co:op" (Community as opportunity. Creative archives` and users` network). Projekt je financirala Europska unija, a sastoji se od dviju središnjih aktivnosti – Topoteke i Avanture u arhivu. Svrha konferencije bila je podijeliti iskustva vezana uz projekt, a sudjelovali su brojni arhivisti iz mnogih europskih država: Hrvatske, Mađarske, Italije, Španjolske, Austrije, Češke, Švedske, Finske i Estonije. Osim njih, na konferenciji je sudjelovao i David Košić, učenik Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, kao predstavnik gimnazijalaca koji su vrlo aktivno sudjelovali u ovome projektu s profesoricom Marijom Borko.

 

 

Prvi se dan raspravljalo o rezultatima projekta Avanture u arhivu – projekta čija je svrha popularizirati arhive u zajednici, i to posebno među mladima. U sklopu projekta učenici su posjetili Hrvatski državni arhiv i snimili kratak video u kojem su prikazali avanturu koju su doživjeli u zgradi istražujući staru građu. Održan je kratak filmski festival gdje su prikazani najreprezentativniji filmovi svih država sudionika, a među njima i film "Witch Hunt" učenika 4.g razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec: Darije Dvanajščak, Laure Novak i Davida Košića. 

Drugi se dan raspravljalo o projektu Topoteka čija je svrha podijeliti s lokalnom zajednicom stare fotografije iz privatnih obiteljskih kolekcija. Platforma je dostupna svima, a međimurska se Topoteka nalazi na sljedećoj poveznici:http://medjimurje.topoteka.net/. Svi su pozvani istražiti fotografije svojega mjesta ili doprinijeti projektu objavljivanjem vlastitih starih fotografija. Samo je potrebno javiti se profesorima povijesti.


Gimnazija Čakovec