2018-11-19 18:12:06

Održan još jedan Filozofski café

Prati li obrazovanje danas potrebe društva i trebamo li se široko obrazovati ili specijalizirati za usko područje? Naši učenici imali su priliku podijeliti svoja mišljenja o ovoj temi na ovogodišnjem Filozofskom caféu održanom u četvrtak, 15. studenog, čime smo ujedno obilježili Svjetski dan filozofije.

“Nemojte limitirati djecu samo na ono što ste vi naučili jer djeca su rođena u drugom vremenu”, citat je za koji su se učenici složili da najbolje predstavlja njihovo stajalište o današnjem obrazovanju.

Po četvrti put zaredom maturanti su sudjelovali u ovoj dinamičnoj raspravi čija je moderatorica bila profesorica Željka Lilek Blagus. Posebna gošća ovogodišnjeg izdanja Caféa bila je profesorica Barbara Markač-Despinić koja unatoč svom odlasku u mirovinu nije mogla propustiti priliku za sudjelovanje na još jednom Filozofskom caféu čija je  utemeljiteljica.

Tijekom rasprave bilo je jasno što učenici misle o školskom sistemu. Dok manji dio smatra kako ništa ne bi trebalo mijenjati, većina smatra kako bi se nešto trebalo poduzeti kako bi

škola bila ne samo odgojno - obrazovna ustanova, već mjesto kamo će učenici dolaziti s veseljem i bez straha od loših ocjena.

Učenici su izrazili želje za promjenama te nade da će jednog dana tipičan školski dan budućih generacija postati opušteniji, zabavniji. Mi se nadamo da će jednom i sami postati promjena koju žele vidjeti.

 

Nikki Paškalj 2.g

 

 

 


Gimnazija Čakovec