2018-11-10 11:15:46

Kakvu Europu želimo

Gimnazijalci su sudjelovali na Drugom međunarodnom dijalogu između Slovenije, Austrije i Hrvatske pod nazivom „Kakvu Europu želimo?“ održanom 8. studenog 2018. godine. Susret je održan u Čakovcu, u prostorijama Industrial bara Metalac i u Gimnaziji. U organizaciji ovog projekta sudjelovali  su Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec, Pomurje i Steiermark, a on je zapravo pilot projekt Europske komisije kojem je cilj komunikacija građana Hrvatske, Slovenije i Austrije, ali i ostalih dijelova Europe.

U dijalogu je sudjelovalo oko dvjestotinjak mladih iz Ljutomera, Graza i Čakovca, a jedan od gostiju susreta bio je i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Učenicima se pružila prilika postaviti mu aktualna pitanja i izvan panela na koja je spremno odgovarao.

Nakon uvodnih riječi gospodina Branka Baričevića i naše zamjenice župana Sandre Herman u Metalcu, učenici su se zaputili prema Gimnaziji Josipa Slavenskog gdje su raspravljali o pitanjima budžeta Europske unije i u koje svrhe bi se on trebao trošiti, bi li više novca iz fondova trebalo ulagati u globalna pitanja (migracije i obrana) ili u poljoprivredu i koheziju, zatim bi li se više trebalo ulagati u eurozonu ili mobilnost mladih ljudi, u poljoprivredu i koheziju ili u konkurentnost i napredniju tehnologiju i o uvjetima koji bi se trebali ispuniti da bi određena grana dobila dio budžeta iz EU fondova. Nakon debate u kojoj su učenici razmijenili različita mišljenja i poglede na svijet ponovo su se vratili u Industrial bar Metalac gdje su u kratkim govorima morali predstaviti svoje rezolucije. Za predstavnike grupa izabrano je čak troje učenika iz naše Gimnazije, a potom je slijedila rasprava o određenoj temi u koju su se uz gospodina Baričevića uključili i EU savjetnik Matija Derk i EU projektni menadžer Lovro Rusak.

Gimnazijalci su pokazali zavidnu razinu znanja o Europskoj Uniji i u poznavanju međunarodne i državne politike na što smo izuzetno ponosni, a ovakvim projektima imaju priliku unaprijediti svoje znanje i razvijati kritičko mišljenje. Kao građani Europe moramo biti odgovorni, slobodni i aktivni u svim aspektima života kojeg živimo, a to će posebno doći do izražaja u svibnju 2019. kad će većina naših maturanata moći izaći na izbore za Europski parlament. 

 

                                                                                                                                Lara Marčec, 4.a


Gimnazija Čakovec