2018-10-22 17:55:01

Strast i bol Fride Kahlo

Dvije subote zaredom, 20. i 27. listopada gimnazijalci su putovali u Budimpeštu na izložbu meksičke slikarice Fride Kahlo u organizaciji profesorice likovne umjetnosti Karmen Farkaš. Više od trideset djela, većina posuđenih iz Muzeja Dolores Olmedo iz Mexico Cityja, izloženo je u Mađarskoj nacionalnoj galeriji. Ova nadasve inspirativna, osjećajna, u istom trenu prelijepa i pretužna izložba otvorena je na 111. obljetnicu njenog rođenja i donosi pregled nekih od njenih najpoznatijih i najranijih djela.

Jedna od prvih izloženih slika njezin je autoportret Slomljeni stup koji posjetitelja izravno uvodi u rad i život Fride Kahlo obilježen posljedicama nesreće koju je preživjela kao tinejdžerka. Izložen je i jedan od njenih najranijih radova iz 1927. godine i njene najpoznatije slike Autoportret s majmunom, Henry Ford Hospital, Bez nade, My Nurse and I i A Few Small Nips, te kasniji radovi, uglavnom prikazi mrtve prirode. Boja zidova, njeni citati i meksička glazba koja svira u pozadini uvelike pridonose doživljaju Meksika i senzibilitetu slikarice, a osim slika, izloženi su i predmeti iz povijesti njezine domovine, neki iz njene vlastite kolekcije. Njezina najveća ljubav, suprug i slikar Diego Rivera i njihov turbulentni odnos prikazani su zajedničkim fotografijama i snimkama kojima je posvećena jedna cijela prostorija. „Preživjela sam dvije velike nesreće u životu. Jedna u kojoj me tramvaj učinio kakvom jesam, a druga je Diego“, citat je koji dominira ovom sobom. Posljednja je prostorija posvećena suvremenim reinterpretacijama Fride Kahlo i njene umjetnosti u djelima mađarskih umjetnika i svjetskoj pop kulturi čija je ikona postala. Njen osobni vizualni identitet i osebujan mitski stil slikanja, strast i bol koji su obilježili njen osobni i profesionalni život, a koje izložba vjerno prenosi, na mnogo načina žive i danas.

Puni dojmova s izložbe gimnazijalci su nastavili panoramski razgled Budimpešte koji su započeli prelaskom predivnog Elizabetinog mosta u peštanski dio grada gdje su imali priliku vidjeti zapadni kolodvor Keleti, stadion Ferenc Puskas, koji je dobio ime po velikanu mađarskog nogometa, i jedan od najljepših trgova u Europi, koji se nalazi na Andrassyjevoj aveniji, pod nazivom Trg heroja. Trg je poznat po spomeniku arkanđelu Gabrijelu i četrnaestorici mađarskih velikana, a izgrađen je u čast Milenijskoj obljetnici 1896. godine. Zatim su imali priliku posjetiti Crkvu svetog Stjepana i centralni trg Vorosmarty na kojem se nalazi najstarija slastičarnica u Budimpešti - Gerbaud koju su učenici spremno istražili. Vratili su se kući u kasnim noćnim satima, puni prekrasnih dojmova koje će pamtiti cijeli život za što mogu prvenstveno zahvaliti profesorici Karmen Farkaš koja je svojim trudom i ljubavlju prema umjetnosti omogućila ovaj posjet Budimpešti i izložbi Fride Kahlo.

 

Lara Marčec, 4.a


Gimnazija Čakovec